eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Na 25. izdanju Mostarskog sajma predstavljene kreacije studentica Logos centra

Studentice druge godine modnog dizajna Visoke škole Logos centar u Mostaru, Tanja Palačković i Dora Ćeškić predstavile su svoje kreacije na Mostarskom sajmu u sklopu manifestacije Modni dani. Predstavljene su dvije kolekcije odjevnih predmeta studentica studija Modni dizajn.

Prva kolekcija pod nazivom ''Etno motivi kao format za suvremeni modni izričaj''

Etno motivi izolirani iz narodnih nošnja Bosne i Hercegovine su bili inspiracija za izradu ciklusa odjevnih predmeta ženskih haljina pod nazivom ''Etno motivi kao format za suvremeni modni izričaj''. Studentice su sukladno vlastitom nahođenju izolirali određene etno motive s narodnih nošnji s područja iz kojih dolaze. Uključena su bila tri najveća središta Bosne i Hercegovine Banja Luka, Mostar i Sarajevo.

Sami tijek izrade odjevnih predmeta, u pitanju su četiri modela ženskih haljina, je bio zadan oblikom etno motiva čiji format unatoč vlastitom nametanju nije smio urušiti konstrukcijsku prirodu samoga modela. Pred studentice je stavljen zahtjev visoko nametnutog autoriteta etno motiva kao povezujućeg antimodnog faktora između prošlosti i sadašnjosti, koji je ne samo da je ispunjen već i izbalansiran do sitnih detalja kako je i razvidno na svakom pojedinačnom modelu haljine.

Druga kolekcija pod nazivom ''Ljubav kao jedinstveni jezik suvremenog odijevanja''

Ciklus vrlo zahtijevanih i kompleksnih ženskih odjevnih predmeta s porukom ''Ljubav kao jedinstveni jezik suvremenog odijevanja'' stavlja ženstvenost u središte zadanog konteksta. Nasuprot sve popularnijem trans humanizmu naglašena ženstvenost pridodaje kolekciji samo na prvi pogled provokacijske elemente kroz izrazito ženske boje koje istovremeno zrače ljubav i snagu žene.

Kolekcija odiše prikazom više lica ljubavi žene unutar njene vlastite prirode. Pažljivim kombiniranjem upadljivih crvenih tonova s romantičnim ružičastima studentice su kolekcijom dočarale strastvenu žensku ljubav, ljubav žene koja sanjari kao i tišinu njene sigurne ljubavi.

Studentice su vrlo vješto riješile nimalo lagan izazov pomirenja snažnih ženskih osjećaja prikazanih pomoću tonova stavljenih u ugodni okvir s vrlo zahtijevanom konstrukcijskom izvedbom koja pokazuje pitkost i lakoću same kolekcije koja se sastoji od šest modela ženskih odjevnih predmeta.

Čestitke studenticama i profesoricama na studiju Modni dizajn na uspješnoj prezentaciji ovih zanimljivih i kreativnih modnih kolekcija.

Objavljeno 22.4.2024. u 10:10h