eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

KONCERTNA FOTOGRAFIJA AUTORA ŽELJKA SAVIĆA

Novosadski umjetnik Željko Savić, predstavio se mostarskoj publici s oko 45 umjetničkih radova koncertne fotografije u „LOGOS GALLERY”, koja se nalazi u sklopu Visoke škole „Logos centar“ u Mostaru.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili: prof. VŠ mr. Tomislav Zovko, voditelj studijskog programa Dizajn; Ana Bevanda, predsjednica Senata VŠ Logos centar u Mostaru; autor izložbe Željko Savić, master kulturolog i strukovni inženjer fotografije-specijalista; i dr. Tarik Humačkić, direktor VŠ Logos centar u Mostaru koji je i otvorio izložbu.

 

 

Ana Bevanda je pročitala tekst koji je napisala dr. Dušanka Komnenić i tako približila ovu postavku publici sa stručnog aspekta.

Tomislav Zovko, voditelj studijskog programa Dizajn, rekao je na otvaranju „Veliko je zadovoljstvo da Logos galerija, koja je osnovana 2021. godine prvenstveno zbog studenata Dizajna, ali naravno i šire javnosti, može ugostiti samostalnu izložbu fotografa Željka Savića iz Novog Sada. U današnje vrijeme nismo u prilici toliko često, a donedavno i nikako, biti prisutni na velikim koncertima te uživati u vrhunskim glazbenim događajima. Upravo zato ova izložba ima pored svoje umjetničke i dokumentarne vrijednosti još jednu dodatnu vrijednost. Ona nas vraća u ne tako davna vremena prije globalne pandemije, u vrijeme takozvanog starog normalnog, odnosno vrijeme slobode. Vraća nam sjećanja na živi zvuk glazbe, osjećaj blizine s ljudima, pozitivnu energiju i ugodne osjećaje...

Željko Savić je zahvalio rukovodstvu Logos centra Mostar i pozdravio prisutne goste. „Izložba koncertne fotografije je samo dio mog umjetničkog rada, jer ja obrađujem razne teme. Umjetničke koncertne fotografije koje su izložene stvarao sam proteklih deset godina, slikajući brojne koncerte, uglavnom stranih i domaćih izvođača. Svaki od koncerata je specifičan na svoj način, na većini njih sam bio akreditirani foto-reporter. Ova izložba je posebno značajna studentima koji slušaju predmet Fotografija, jer mogu vidjeti u praksi ono što smo učili u teoriji, mogu razgovarati u procesu rada, postavljati pitanja o načinu komponiranja fotografija i o svim iskušenjima koja prate rad fotografa na terenu“, naglasio je Savić.

Dr. Tarik Humačkić, direktor VŠ Logos centra u Mostaru rekao je „Logos centar ima dobru uspostavljenu međunarodnu suradnju sa Ars akademijom iz Novog Sada koju zastupa Željko Savić. U suradnji sa ovom organizacijom omogućavamo našim studentima da odu u Novi Sad i sudjeluju na međunarodnim projektima iz oblasti fotografije i ekologije. Visoka škola „Logos centar“ u Mostaru kao društveno odgovorna organizacija planira nastaviti suradnju i davati podršku umjetnicima iz BiH i regije“.

Na izložbi se može vidjeti dio atmosfere sa koncerta: Vicente Amigo Band, The Killers, Gipsy Kings, Del Arno Band, Van Gogh (bend), 2Cellos, Barselona Gipsi Balkan orchestra, Partibrejkers, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Trag, Ritam nereda i drugi bendovi.

 

Izložbu fotografija publika može pogledati do 11.03.2022. godine, ulaz je slobodan.

 

Željko Savić je predavač fotografije od 2012. godine u Školi fotografije Ars akademije u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Radio je kao predavač fotografije i multimedije na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, trenutno je zaposlen kao predavač fotografije  u Logos centru u Mostaru.  Završio paralelno strukovna i akademska obrazovanja i stekao zvanja: Master kulturolog – Fakultet za kulturu i medije, Beograd; Strukovni inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna (specijalista fotografije) – Visoka tehnička škola strukovnih studija, Novi Sad.

Pored umjetnosti, bavi se novinarstvom i uređuje portal www.arsmedija.rs, TV Ars Medija u Novom Sadu;

 

Predgovor - Koncertne fotografije Željka Savića

Koncertna fotografija je žanr koji podrazumeva fotografisanje koncerata ili drugih vidova performansa. Kod ove vrste fotografije najveći izazov je upravo beleženje dobrog snimka u stalno promenjivim uslovima. Svetlo se menja nepredvidivo, izvođači se kreću; zapravo, nema ni jedne konstante koja će fotografu olakšati posao. Uz sve ovo, važna napomena je da se koncertne fotografije obično snimaju bez blica, kako bi se sačuvala autentična atmosfera i izraz izvođača. Svetlo na koncertima je izuzetno slabo te je ovo još jedna otežavajuća okolnost za fotografa.

Željko Savić majstorski prevazilazi sve izazove i donosi nam koncertna iskustva koja doživljavamo baš kao da smo prisustvovali događaju. Ovo su fotografije koje jedva čekamo da vidimo, koje nas ponovo vode kroz proživljene trenutke i koje slikaju atmosferu za sve one koji nisu iskusili lepotu istih. Željkove koncertne fotografije su one za koje smo u vreme analogne fotografije čekali ispred foto-radnje ne bismo li ponovo proživeli koncertnu euforiju. Tada svaku fotografiju posebno analiziramo i evociramo trenutak koji je autor zabeležio. Koncertne fotografije su neraskidivo povezane sa muzikom i sa atmosferom. Ovo su fotografije neponovljivih, efemernih delova sekunde koje su činile jedan jedini takav koncert.

Ipak, koncertna fotografija je više od vizuelnog materijala za gledaoca. Ovakve fotografije su od krucijalne važnosti i za muzičara, jer fotografije može da koristi i u svrhu promocije. Osim toga što evociraju uspomene, koncertne fotografije prikazuju i šta možemo da očekujemo na sledećem koncertu, te da nam obećaju romatnično, epsko ili uzvišeno, ali svakako nezaboravno iskustvo. Fotograf Savić svesno prikazuje atmosferu kako na sceni tako i u publici, želeći time da zaokruži priču koja zavisi od obe perspektive: perspektive izvođača i doživljaja posmatrača.

Željko Savić nas virtuozno vodi kroz koncertnu čaroliju, birajući trenutke koji na vrlo ilustrativan način pokazuju ton i emociju događaja. Važna karakteristika Željkovih koncertnih fotografija je da ovde nije reč samo o beleženju figuracije, već i o prisustvu apstraktne kategorije koju prepoznajemo kao atmosferu ili emociju. Zbog toga seriju Željkovih fotografija posmatramo iznad okvira dokumentarnosti, te ih svrstavamo u svojevrsan umetnički izraz. Gledajući fotografije koje nam Željko predstavlja, čujemo i muziku. To je krajnji cilj koji fotograf i gledalac očekuju od koncertne fotografije. Željko Savić nam donosi ovo iskustvo u izobilju.

Prof. dr Dušanka Komnenić

 

Izvor: TV Ars Medija;

Objavljeno 2.3.2022. u 10:28h