eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

IZLOŽBA “KONCERTNE FOTOGRAFIJE” U GALERIJI LOGOS CENTRA

U petak 25. veljače 2022. godine u galeriji Visoke škole “Logos centra” u Mostaru “Logos Gallery” s početkom u 18 sati održati će se otvorenje izložbe “KONCERTNE FOTOGRAFIJE” umjetnika Željka Savića.

Autor fotografija, Željko Savić predavač Logos centra na studijskom smjeru Grafički dizajn te član Ars akademije, svojim fotografijama provesti će nas kroz trenutke koncertne čarolije.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da svojom prisutnošću uveličate otvorenje izložbe i kroz fotografije autora doživite koncertnu atmosferu.

 

PREDGOVOR IZLOŽBE

Koncertna fotografija je žanr koji podrazumijeva fotografiranje koncerata ili drugih vidova performansa. Kod ove vrste fotografije najveći izazov je upravo bilježenje dobrog snimka u stalno promjenjivim uslovima. Svjetlo se mijenja nepredvidivo, izvođači se kreću; zapravo, nema ni jedne konstante koja će fotografu olakšati posao. Uz sve ovo, važna napomena je da se koncertne fotografije obično snimaju bez blica, kako bi se sačuvala autentična atmosfera i izraz izvođača. Svjetlo na koncertima je izuzetno slabo te je ovo još jedna otežavajuća okolnost za fotografa.

Željko Savić majstorski prevazilazi sve izazove i donosi nam koncertna iskustva koja doživljavamo baš kao da smo prisustvovali događaju. Ovo su fotografije koje jedva čekamo da vidimo, koje nas ponovo vode kroz proživljene trenutke i koje slikaju atmosferu za sve one koji nisu iskusili ljepotu istih. Željkove koncertne fotografije su one za koje smo u vrijeme analogne fotografije čekali ispred foto - radnje ne bismo li ponovo proživjeli koncertnu euforiju. Tada svaku fotografiju posebno analiziramo i evociramo trenutak koji je autor zabilježio. Koncertne fotografije su neraskidivo povezane sa muzikom i sa atmosferom. Ovo su fotografije neponovljivih, efemernih dijelova sekunde koje su činile jedan jedini takav koncert.

Ipak, koncertna fotografija je više od vizuelnog materijala za gledaoca. Ovakve  fotografije su od krucijalne važnosti i za muzičara, jer fotografije može da koristi i u svrhu promocije. Osim toga što evociraju uspomene, koncertne fotografije prikazuju i šta možemo da očekujemo na sljedećem koncertu, te da nam obećaju romatnično, epsko ili uzvišeno, ali svakako nezaboravno iskustvo. Fotograf Savić svjesno prikazuje atmosferu kako na sceni tako i u publici, želeći time da zaokruži priču koja zavisi od obje perspektive: perspektive izvođača i doživljaja posmatrača.

Željko Savić nas virtuozno vodi kroz koncertnu čaroliju, birajući trenutke koji na vrlo ilustrativan način pokazuju ton i emociju događaja. Važna karakteristika Željkovih koncertnih fotografija je da ovdje nije riječ samo o bilježenju figuracije, već i o prisustvu apstraktne kategorije koju prepoznajemo kao atmosferu ili emociju. Zbog toga seriju Željkovih fotografija posmatramo iznad okvira dokumentarnosti, te ih svrstavamo u svojevrstan umjetnički izraz. Gledajući fotografije koje nam Željko predstavlja, čujemo i muziku. To je krajnji cilj koji fotograf i gledalac očekuju od koncertne fotografije. Željko Savić nam donosi ovo iskustvo u izobilju.

                                                                                                Prof. dr. Dušanka Komnenić

Objavljeno 22.2.2022. u 11:01h