eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Projekat - grafičko dizajniranje časopisa

Grafički dizajn ima široko područje primjene te uključuje razne kombinacije ilustracija, tipografije, fotografije i tiska s ciljem da se neka poruka, zamisao ili ideja vizualno prenese. Ovaj pojam obuhvaća mnoga pravila i elemente koji se mogu kombinirati na razne načine i smatra se vrstom komunikacije koja je predstavljena na vizualan način – vizualna komunikacija.
Grafički dizajner je osoba koja svojim vizualnim rješenjima i idejama ima moć doprijeti do publike, prenijeti određenu poruku ili ideju, te mora razumjeti pravila i poznavati elemente koji su u sastavu grafičkog dizajna. Uzevši u obzir ulogu tipografije kao glavnog sredstva izražavanja u grafičkom dizajnu može se zaključiti da je ona jedan od ključnih elemenata grafičkog dizajna; ona je spoj umjetnosti i vještine izrade slova na način da su funkcionalna te vizualno i sadržajno oblikovana.

Međutim, jedan od najčešćih problema u procesu dizajniranja vizualnih rješenja je pogrešna uporabe tipografije koji se javlja kao nuspojava nepoznavanja tipografskih pravila.
Na studiju grafičkog dizajna više kolegija je usmjereno prema edukaciji u području tipografije. Jedan od tih kolegija je i Tipografija 3 kojem je u cilju upoznavanje studenata s tipografijom kao specifičnom grafičkom disciplinom, te njezinim estetskim i funkcionalnim zahtjevima u teoriji i u praksi.
Osim što stječu znanje o anatomiji, konstrukciji i dizajniranju tipografije, tipografskim pojmovima i elementima, ovaj kolegij omogućuje studentima i stjecanje praktičnih vještina na području tipografije, te prijeloma i uređivanja teksta.

U sklopu praktičnog dijela nastave studenti rade na projektu osmišljavanja i uređivanja časopisa. Kako bi realizirali zadani projekt potrebno je ovladati programom koji je namjenjen za dizajn i grafičku pripremu prijeloma teksta za novine, časopise, knjige i druge tiskovine, Adobe InDesign-om.

Konkretno na primjeru realiziranog projekta koji je predstavljen u ovome članku studenti su imali više zadataka koji su bili podijeljeni u nekoliko etapa izrade.
U prvom dijelu realizacije projekta studenti su imali zadatak osmišljavanja samog imena časopisa, tema kojima se časopis bavi te dizajniranje naslovne stranice časopisa.

Prva etapa
1. Osmisliti temu i ime časopisa, te popratne vizuale.
2. Osmisliti temu broja, te dodati tekstualne sadržaje na naslovnu stranicu pri čemu je bilo potrebno paziti na hijerarhiju informacija.
3. Odabrati slikovni sadržaj koji će biti prikazan i uskladiti ga s odabranom tipografijom.

Druga etapa realizacije projekta bila je fokusirana na dizajn unutarnjih stranica časopisa gdje se poseban naglasak stavio na pravilan odabir tipografije, kao i prijelom i uređenje teksta.

Studentica Katarina Zovko je za ovaj projekt osmislila “Place - Travel magazine” časopis za putovanja s naslovnom temom “The beauty of Lisabon” koja donosi priču o ljepotama Lisabona kroz dizajn naslovne stranice i 11 unutarnjih stranica časopisa.
Projekt je realiziran u već spomenutom programu Adobe InDesign-u.
Studentica je u projektu iskoristila vlastite fotografije s putovanja što je zaokružilo cijeli dizajn. Za naslove je odabran font Vidaloka koji se može preuzeti na stranici Google Fonts. Vidaloka je serifni font namjenjen za naslove i kraće blokove tekst, te koji zbog visokog kontrasta nije pogodan za kontinuirani “body” tekst. Glavne karakteristike ovog fonta su okrugli serifi na određenim slovnim znakovima te slovo Q inspirirano baroknim stilom.
Ovaj font je sparen s jednostavnim humanističkim sans serifnim fontom PT Sans u kontinuiranom “body” tekstu. PT Sans je inspiriran ruskim sans-serifnim fontovima druge polovice dvadesetog stoljeća i zbog svoje jednostavnosti unosi balans u cijelu kompoziciju.
Osim što se kroz sve stranice časopisa protežu isti fontovi, studentica je dodatno povezala cijelu temu u jedinstven sustav pomoću iste sheme boja koja se proteže kroz ovaj projekt. Dinamika u dizajnu je postignuta promjenjivom mrežom elemenata koja varira od stranice do stranice, te kontrastom između dva karakterno različita fonta.
U nastavku možete pogledati realizirani projekt.

Pred VŠ mr. Marija Ćorić

 

Objavljeno 3.3.2021. u 12:11h