eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Projekt Brune Bijakšića, studenta dizajna na Logosu, prihvaćen za obnovu „Kluba Kosta” u OKC Abraš..

OKC Abrašević već dugi niz godina predstavlja središte u kojem se susreću mladi, u kojem se događaju umjetnički performansi, a samim time i spajaju različite vrste umjetnosti, te predočavaju publici.

S obzirom na dotrajalost cjelokupne građevine, na njezino oštećenje u ratnim devastacijama i želji za osvježenjem prostora došlo se na ideju o potrebi za renoviranjem „Kluba Kosta”, koji je ujedno i središnjica cjelokupne građevine. Ovom prilikom angažiran je student dizajna VŠ Logos centar, Bruno Bijakšić, koji nam otkriva pojedinosti projekta i suradnju s profesoricom VŠ Vanesom Prodanović.

U suradnji sa profesoricom Vanesom Prodanović bavili smo se problemom javnih prostor, a odabrao sam  OKC Abrašević s naglaskom na njegov najprometniji dio „Klub Kosta“. S ciljem unaprijeđenja okruženja u kojem mladi ljudi borave, a sve to ne znajući da su oni u procesu traženja novog idejnog  riješenja.  Odabir OKC-a bio je za mene vrlo jednostavan, no zadatak nije bio ni malo lak, a u to sam se uvjerio kada sam krenuo sa istraživanjem. To je centar koji postoji i živi već preko 90 godina i  s obzirom na njegovu povijest, što je on danas i u kojem on pravcu  ide jako je kompleksna materija i puna simbolike. Želio sam odati počast prošlim generacijama koje su to stvarale, odati počast mladima koji su se izborili da opet zauzmu svoje mjesto u ovom gradu, onima koji nastavljaju držati ga živim i sadržajnim, te samome Kosti po kome ovo mjesto nosi ime. Dok sam iščitavao memoare Abraševića naišao sam na izjavu jednog starog člana koji ga naziva organizmom koji živi, a i ja sam ga tako doživio. Jer se ovo mjesto stvarno mijenja ovisno o energiji koja vlada u određenom trenutku. I tako je tretiran u ovome radu  kao živi organizam i  cjelokupna priča je stvorena oko te ideje koja se uklopila s mojim dosadašnjim radom. Ponudili smo novi izgled samog prostora i uz to cijeli novi vizualni identitet OKC-a. Uprava OKC-a  objeručke je prihvatila riješenje i uvom trenutku radovi su u tijeku, a završetak radova se očekuje do kraja mjeseca. Zadovoljan sam krajnjim rezulatom, nadam se da će i izvođači radovi napraviti dobar posao.

I ovim putem zahvaljujem se profesorici Prodanović koja je izvukla najbolje iz mene i na svoj ukazanoj pomoći pri izradi projekta.

 


Objavljeno 18.8.2017. u 11:48h