eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Terenska nastava studenata Cestovnog prometa

Studenti preddiplomskog studija studijskog programa Cestovni promet Visoke skole "Logos centar" u Mostaru su 14. siječnja 2017. godine u okviru nastavnih aktivnosti obavili terensku praktičnu nastavu. U programu praktične nastave studenti su posjetiti:

- Tehnički pregled vozila Apro mehanizacija d.o.o.

- Servis vozila Toyota, Mostar

- Sevis vozila Volvo, Mostar

Studenti su praktičnu nastavu obavili u okviru koelgija: Cestovnoprometna sigurnost s ekspertizama prometnih nesreća, Sigurnost prometa i Sredstva i eksploatacija sredstava cestovnog prometa u okviru treće i četvrte studijske godine.

Prilikom posjete tehničkom pregledu vozila studenti su se upoznali sa svim poslovima koji se obavljaju u okviru redovnog i vanrednog tehničkog pregleda vozila. Kako za putničke automobile tako i za teretna vozila. Održana su stručna predavanja od strane ovlašenih djelatnika tehničkog pregleda (voditelj stanice tehničkog pregleda, kontrolor stanice tehničkog pregleda) o uređaji na tehničkom pregledu. Tokom samo posjete studenti su imali priliku u suradnji s voditeljem STP i kontrolorom STP izvršiti tehnički pregled novog vozila tipa PA - Škoda Rapid 1.8 TSI koji pored benzinskog agregata posjeduje i plinski agregat. U okviru same praktične nastave studenti su se upoznali sa slijedećim uređajima na stanicama tehničkog pregleda:

- uređajem za kontrolu kočnog sistema vozila,

- dinamometrom za mjerenje sile pritiskanja na papučicu radne i pomoćne kočnice,

- indikatorima pritiska zraka u kočnim instalacijama zračnih kočnica (za teška teretna vozila),

- uređajima za mjerenje usporenja vozila na poligonu,

- uređajima za kontrolu svjetlosnih signala,

- uređajima za kontrolu emisije ispušnih plinova,

- manometrom za kontrolu pritiska zraka u pneumaticima,

- fonometrom za mjerenje buke vozila i jačine zvuka sirene vozila i drugim uređajima koje posjeduje stanica tehničkog pregleda.

Prilikom posjete servisima vozila za vozila marke Toyota i Volvo studenti su se upoznali s poslovima i opisima poslova koji se obavljaju u okivru redovnih i vanrednih servisa vozila, odnosno u okviru tečućih i investicionih održavanja motornih vozila. 

Objavljeno 16.1.2017. u 14:42h