eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Završena NATO škola u Međugorju

Druga NATO-va ljetna škola je održana u Međugorju u organizaciji Atlantskog vijeća. Polaznici škole, koja je trajala od 27. do 30. kolovoza, su bili studenti iz Bosne i Hercegovine, uključujući studente Visoke škole „Logos centar“ u Mostaru, zemalja Europske unije te Sjedinjenih Američkih Država.

Tijekom trodnevne ljetne škole NATO-a koja se održala u hotelu Sv. Nikola u Međugorju sudjelovale su i delegacije iz Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog kora, intelektualci, znanstveni radnici, predstavnici medija.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je zadovoljstvo zanimanjem mladih za teme poput europskih i euroatlanskih integracija.

Bosna i Hercegovina je trenutačno u fazi aktiviranja članstva u NATO-u, rečeno je između ostalog na drugoj ljetnoj NATO školi održanoj u Međugorju koja je završena u utorak. Ovim korakom obveze Bosne i Hercegovine se povećavaju i na političkom i gospodarskom području.

Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja iz ove regije koja želi postati ravnopravni član najjačeg vojno-političkog saveza na svijetu. Slovenija i Hrvatska se već nalaze u probranom društvu, a od zemalja regije najbliža članstvu je Crna Gora.

Tijekom trodnevnih predavanja istaknuto je kako su za BiH procesi i uvjeti pridruživanja Europskoj uniji i NATO-u paralelni ili čak jednaki, a ako teži tome da postane moderno, demokratsko društvo, onda će se povlastice ulaska u oba saveza itekako osjetiti.

Objavljeno 1.9.2016. u 10:56h