eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Završena međunarodna ljetna škola "Upravljanje u kriznim situacijama“

U organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, BiH i Veleučilišta Velika Gorica u Republici Hrvatskoj završena je „Međunarodna ljetna škola - Upravljanje u kriznim situacijama“, a koja je trajala od 15.07. 2016. - 21.07.2016. godine. Partneri u realizaciji Međunarodne škole bili su: Visoka škola "CEPS - Centar za poslovne studije“ iz Kiseljaka, Federalna uprava civilne zaštite, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, Univerziteta AAB iz Prištine, Visoka škola "Logos centar" iz Mostara i Centar za društvena istraživanja „Burch Univerziteta“.

Ljetnu školu je pohađalo više od 80 profesionalaca iz oblasti sigurnosti, volontera nevladinog sektora, te studenata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Kosova.

 „Međunarodna ljetna škola - Upravljanje u kriznim situacijama“ je imala za cilj stjecanje znanja o pojmovima kriza i katastrofa, znanja koja će omogućiti stjecanje kompetencija i vještina za planiranje mjera i aktivnosti za sprječavanje i suzbijanje kriza, učinkovitije upravljanje krizama, djelovanje i komuniciranje u uvjetima krize/katastrofe, saniranje krizom nastalih posljedica za ljude i materijalna dobra, zaštitu života i psihosocijalno zbrinjavanje ljudi pogođenih krizama/katastrofama, profesionalnog osoblja i žrtava, te prevazilaženje kriza i katastrofa.

Pojam upravljanja krizama (Crisis Management) novijeg je datuma i predstavlja posebno područje menadžmenta. Riječ je o pojavi koja se iz tradicionalne vojne sfere preselila u civilno područje, te predstavlja sastavni dio funkcioniranja civilnih institucija, jer su rizik i kriza (stvarni ili potencijalni) sastavni dio ljudske svakodnevnice. Štoviše, o važnosti instituta upravljanja krizama dovoljno govori činjenica da su mnoge države diljem svijeta ustanovile posebne vladine agencije (primjerice, američka Savezna agencija za upravljanje krizama/Federal Emergency Management Agency), a neke čak i ministarstva (Ruska Federacija), s ciljem razvijanja i integriranja nacionalnih kapaciteta za efikasno upravljanje krizama.

Polaznicima je dodijeljen Certifikat „Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije“ Univerziteta u Sarajevu i Potvrda kojom se potvrđuje da je polaznik ispunio sve obaveze propisane programom Međunarodne ljetne škole, koju je izdalo Veleučilište Velika Gorica i koja nosi 4 ECTS boda.

Objavljeno 26.7.2016. u 14:41h