eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Studijska posjeta Dizajna izložbi Kosača - Zaboravljena zbirka

U četvrtak, 21.04.2016. godine, studenti svih godina Dizajna posjetili su izložbenu postavku u Kosači koja je vrlo značajna za kulturnu svijest građana Mostara i regije.

Izložbena postavka je odraz likovnog stvaralaštva 20. st. od strane lokalnih i regionalnih umjetnika, čija su djela danas u vlasništvu Grada Mostara, a čuvala su se u ovoj instituciji dugi niz godina kao dar od umjetnika.

Posebnost izložbe leži u otkrivanju zapostavljenih umjetnina fundusa Galerije kraljice Katarine Kosače Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače u Mostaru, koja je nakon restauratorsko-konzervatorskih  revitalizacija ugledala svjetlo dana. Umjetnine koje su zaokupile dva izložbena prostora Galerije kraljice Katarine Kosača, razvrstane su u tri zbirke i to: Zbirka umjetnina Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, Zbirka umjetnina Nedeljko Gvozdenović te Zbirka umjetnina Sava Neimarević. Poseban značaj fundusu doprinose djela Milivoja Uzelca, koji su u trajnom vlasništvu Grada Mostara, te Nedjeljka Gvozdenovića i Predraga Peđe Milosavljevića. Osim starije generacije, ponosno, veličajući fundus galerije, mladi umjetnici prateći uzore velikana, doniraju svoja djela u zbirku, te ju dodatno obogaćuju.

Različite tehnike, ekspresivni izričaj, odmicanje od tradicionalizma i težnja suvremenijim strujanjima, otvaraju put razvoju moderne umjetnosti u Bosni i Hercegovini koja se primiče suvremenim tokovima europske umjetnosti što dodatno pridaje važnost izloženoj Zbirci.

Studentski obilazak izložbe Kosača-Zaboravljena zbirka organiziran je vodstvom predavača Visoke škole Logos centra, mr.Maje Gagro i mr.Matee Martinović.

Objavljeno 25.4.2016. u 14:09h